lunes, 29 de noviembre de 2021

Salselles

Salselles, Berguedà (11 Setembre 2021)

Es tracta d'un petit poble abandonat, malgrat que una de les cases, molt a prop del nucli, ara sembla habitada. A diferència d'Aranyonet, poble que està a prop,  sí que he trobat molta informació a Internet, sobretot de la seva església. Sembla un bon senyal. Pertany al Berguedà, en concret al municipi de Borredà des de 1898, però històricament pertany a la sotsvegueria del Lluçanès i la seva parròquia depenia del Monestir de Santa Maria de Ripoll. 

Santa Maria de Salselles. 

Per arribar podem agafar la pista que baixa des del Nord per la riera de Merlés i que s'agafa a la carretera que va d'Alpens a Borredà o pujar per la mateixa pista, que conduiria al Lluçanès. Cal anar-hi amb compte en el tram de la riera de Merlés, perqué és un Espai Natural Protegit i només es pot aparcar a les zones autoritzades. El problema és que en aquest sector no hi ha cap. Des de el Pla de Salselles, a on hi ha un càmping, fins al poble, en principi no hi ha prohibicions. 


El poble inclou un nucli principal i diverses masies i masos al voltant, que són les que s'han conservat i encara estan habitats. El lloc de Salselles és documentat des del segle X com una de les propietats del monestir de Santa Maria de Ripoll. Sembla que al segle XVII el culte a la verge Maria va augmentar molt i la població va créixer notòriament, fins arribar a 257 habitants el 1857. 

A partir d'aquesta data, la població va anar minvant per diverses raons (emigració a les fàbriques tèxtils, les guerres carlines, tendència a viure a les ciutats) i el 1898 ja tenia 169 habitants. El 1936 es va cremar l'església, que ja patia de problemes estructurals des de feia anys. El 1948 marxa el rector i el 1970 només hi ha 39 habitants.  El 1979 es treuen les teules per portar-les a l'església de Borredà, fet que acaba d'enfonsar la nau central de l'església. 

L'església de Salselles sembla que en origen era romànica del segle X, Estava dedicada a Sant Pere, però l'actual data del segle XVIII i està dedicada a Santa Maria. És d'estil barroc rural i tenia 3 naus. Ara mateix la nau central està ensorrada i l'estat de conservació és molt deficient des de l'abandonament després del 1939. La imatge de la verge, la campana, la pila baptismal romànica i d'altres objectes estan al monestir de Lluçà. 

A principis del Segle XXI s'ha iniciat un procés de restauració per part de veïns de Santa Martí d'Albars, Borredà i Lluçà, visible sobretot en el reforçament del campanar i d'altres estructures. Tenen una web: Salven Salselles. Els diners (25.000 euros) els ha posat la Diputació de Barcelona a sol.licitut del ajuntament de Borredà. Com sempre, amb diners públics es restaura el patrimoni eclesiàstic. Malgrat tot, sembla que des de fa anys no es fa res i les bardisses hi han envaït de nou el lloc. 

En el Pla de Salselles hi ha un càmping al costat de la riera de Merlés. Al seu costat surt una pista que condueix a una casa rural (Xuriguera de Salselles). Deixem la pista que va a aquesta casa a l'esquerra i uns metres mes endavant arribem a una esplanada d'ençà que es veu el poble. La pista continua i arriba fins al poble i l'única casa ben conservada. No sé si viuen tot l'any o només els caps de setmana. Les terres del voltant no semblen cultivades.  No vaig poder entrar al nucli del poble perqué estava ple de vegetació. 

Vista del poble des dels camps abandonats a l'entrada. 

La església de Santa Maria de Salselles. 

Pujant per la pista es veuen els camps abandonats i el poble cobert d'arbres i bardisses. 

Els murs estan plens d'heures. 

Ja arribant es veu que només el campanar sobresurt dels arbres. 

Arribem a dalt del poble, a una petita esplanada a on es pot aparcar. Pocs metres més amunt hi ha una gran casa ben conservada, Can Pou. Hi havia un vehicle. Sembla més de segona residència. El lloc és molt agradable. Almenys és conservarà i no es caurà com la resta del poble. 

Al fons es veu una línia elèctrica. Pot ser és posterior a l'abandonament de Salselles. 

Entrada de Can Pou.

Està ben conservada i té una era i coberts. 

D'aquest lloc és difícil arribar al mig del poble. Pot ser des de les feixes que hi ha per sota es trobi un corriol transitable. Totes les cases al voltant de l'església estan enfonsades i sembla difícil que es puguin recuperar, de manera semblant a l'església, molt deteriorada excepte el campanar, que es va reforçar amb uns tirants de ferro. Vaig fer alguna fotografia malgrat tot. No cal comentar-les. 





Com que no vaig poder arribar a l'església, he recuperat algunes imatges que mostren la seva esplendor de fa anys. Per la grandària del poble sorprenen les seves dimensions, possiblement pel fervor per la verge Maria del Segle XVII. A la web de Salvem Salselles trobareu més informació, imatges antigues i la planta de l'església, amb les tres naus. 

Imatge del campanar amb els reforços de ferro. 

Magnífica imatge de l'interior de l'església. 

Suposo que aquí estava la pila baptismal romànica. 

I des d'aquí parlava el mossén. 



1 comentario:

  1. Muy interesante ese pueblo la vista es buena.Gracias Josemi por ofrecernos estás antigüedades..

    ResponderEliminar